De bløde trafikanter

Dette kan nemt komme til at lyder som et surt opstød, eller at jeg prøver at spille hellig, eller at gøre mig selv bedre end, jeg selv er. Jeg oplever desværre ofte en meget respektløs adfærd derude i trafikken fra de bløde trafikanter. Titlen på indlægget er også lidt af et ordspil.

For et par uger oplevede jeg en situation derude, som jeg finder dybt uansvarligt. Jeg var kørt ud fra holdepladsen for at tage videre ud af Frederiks Allé. Jeg kommer ikke ret langt, før jeg må stoppe for rød lys.

Her kommer der så en cykelist på min højre side. Han ignorer fuldstændig det røde lys og kører videre. Han har desuden heller ikke lys. Jeg dytter af ham, idet han skaber en farlig situation. Jeg får fingeren. Da jeg kommer op til næste lyskryds, er der igen rødt lys, og jeg stopper. Det gør han ikke. I hans verden er det jo ikke ham, der gør noget forkert.

En anden situation, jeg oplevede en fredag eller lørdag aften i efteråret. Jeg var kommet ind ad Strandvejen, og vil dreje til venstre op ad Jægergårdsgade. Der er par punkter, hvor det er ret så mørkt, selv med gadebelysningen tændt.

Pludselig er der to cyklister uden lys. Heldigvis rammer jeg dem ikke. Der er heldigvis denne gang god afstand. De var ikke til at se med den belysning. Jeg er temmelig irriteret i denne situation. Da jeg ser i spejlet, at de er drejet af, og er bag mig, stopper jeg bilen og stiger ud. Jeg får dem stoppet, og spørger dem om, hvorvidt de er klar over, hvor tæt på de var at blive kørt ned. Den ene spørger dumt om hvorfor. Jeg pointerer det manglende lys. Lyset på cyklen handler om at blive set.

Jeg oplever også af og til at fodgængere, der står helt ude ved kanten ved fodgængerfelter. Jeg forstår ikke, at de tør. Der skal ikke meget til, før man har et køretøj oppe på fortovet. Nogle steder er der heller ikke meget plads. Ved at stå helt ude ved kanten, risikerer man også at få et spejl fra en bus i hovedet.

Den korte version ville være, at de bløde trafikanter gerne må sætte sig lidt bedre ind i de trafikale regler, vi har, og tænkte sig lidt om. Det er jo trods alt deres egen sikkerhed, der er på spil derude. Trafikken er et farligt sted. Et eksempel er, at præmien på min egen ulykkesforsikring er steget med hele 80%, siden jeg startede i transportbranchen. Før havde jeg et kontorjob.

Jeg har intet imod, at folk tager chancer med deres egen tilværelse, men når det går ud over andre, også tilfældige mennesker, går man over stregen. Det siges, at et færdselsuheld i gennemsnit koster en halv million kroner. Dette er de materielle skader sammen med omkostningerne i sundhedssektoren. Derudover kommer blandt andet sygedagedage, førtidspension, fleksydelse og mistede skatteindtægter til.

Der er desuden de menneskelige omkostninger. Det er din egen livskvalitet. Det går også ud over de mennesker, du er tættest på. Ydermere er der personen bag rattet i køretøjet. Det kan give nogle psykologiske problemer for vedkommende, som måske endda er behandlingskrævende. Vedkommende kan desuden være afhængig af sit kørekort, eksempelvis i forhold til arbejde. I et sådant uheld vil dette være i fare, og dermed vil det også have økonomiske konsekvenser for vedkommende, og de mennesker, der er afhængige af denne indkomst.

Budskabet er klart. Tænk jer om derude i trafikken. Alle sammen. Specielt de bløde trafikanter. Det er trods alt jer, det går hårdest ud over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *